29 Ocak 2013 Salı

Design of Lifelogging Image Capture Applications - 2

Yaşamgünlüğü Görüntü Yakalama Uygulamaları Tasarımı - 2

Aralık 2012 ayı içerisinde tasarımına başladığım görüntü yakalama yazılımlarına Ocak 2013 ayı içerisinde bir takım ayarlar ve sensör bilgilerini yakalama özellikleri ekledim.

LifeLoggingSC ekran görüntüsü yakalama yazılımına eklenen özellikler

LifeLoggingSC yazılımında Image Quality, Image Size, Capture Folder, Capture Interval ve File Prefix değerleri ayarlanabilir hale getirildi. 


Böylece kullanıcı programın Settings menüsünden yararlanarak resim kaydetme aralığı, resim kalitesi (jpeg quality), ekran çözünürlüğüne göre belirlenen resim büyüklüğü ve görüntülerin kaydedildiği klasörü belirleyebilmektedir.


LifeLoggingSC'de yapılan diğer bir değişiklik ise Screen Video Recording özelliğinin kaldırılması olmuştur. Böylece programın Expression Encoder bağımlılığı sona erdirildi. Ekran yakalama yazılımını gelştirmeye ilk başladığım günlerde yazılım forumlarında masaüstünde çalışan ekran yakalama yazılımlarının Windows 8 Başlat Menüsü ve Windows Store uygulamalarına ait ekran görüntülerini kaydetmediğine ilişkin çok sayıda yorumla karşılaşmıştım. WPF 4.5 ile bir masaüstü uygulaması olarak geliştirdiğim LifeLoggingSC programında bu sorun bulunmamaktadır. Hem masaüstü hem de Windows Store ekranları kaydedilebilmektedir. 

LifeLoggingCC kamera görüntüsü yakalama yazılımına eklenen özellikler

LifeLoggingCC'de ise Capture Interval, Image Quality ve Capture Prefix seçenekleri eklendi.

  
Bu yazılımda görüntü büyüklüğü 640x480 olarak sabitlenmiştir ve görüntü kalitesi henüz değiştirilememektedir.



LifeLoggingCCPhone kamera görünütüsü yakalama yazılımına eklenen özellikler

LifeLoggingCCPhone'da ise Capture Interval seçeneği eklendi. Standart 640x480 büyüklüğünde resim kaydedilmekte ve henüz bu aşamada görüntü kalitesi ve kaydetme klasörü (CameraRoll) değiştirilememektedir. 

Sensörler

Uygulamalara eklenen diğer bir özellik ise Tarih ve Saat etiketlerinini yanısıra sensör bilgilerinin algılanması olmuştur. 

LifeLoggingCC  görüntü kaydederken aynı zaman konum bilgisi, hız bilgisi ve ışık düzeyi bilgisini de belirleyebilmektedir. LifeLoggingCC denemeleri emülatörde gerçekleştirilmektedir. Gerçek denemeler için Windows 8 yüklü bir tabletin gelmesini bekliyorum.


LifeLoggingCCPhone ise görüntü kaydederken konum ve hız bilgisini de algılamaktadır. Programın denemeleri emulatör üzerinde gerçekleştirilmekte olduğundan dolayı gerçek denemeler için bir Windows Phone 8 telefonunun gelmesini beklemekteyim.


LifeLoggingSC'ye herhangi bir sensör algılaması eklenmemiştir. Sensör bilgileri henüz bu aşamada kaydedilmemektedir.  Sensör bilgilerinin resimlere gömülebilmesi için araştırma yapacağım.

Uyku modu

Geliştirilen ekran ve kamera görüntüsü yakalama yazılımlarının sürekli çalışabilmesi için üzerlerinde çalıştıkları aygıtların uyku moduna geçmemeleri gerekmektedir. Uyku modunda yazılımlar ya son yakaladıkları görüntüyü saklamaya devm ediyorlar ya da siyah ekran kaydediyorlar. Masaüstünde uyku modunu kapatmak çok sorun yaratmaz. Tablet'te bu durum kullanım süresini etkileyecektir. Telefonda ise uyku modu iptal edilebilir mi araştırılacak. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder